Grekisk gryta Araka .
Sedan jag va liten så älskade jag denna Grekiska gryta . Minnen som jag aldrig kommer glöma . Varje sommar så länge jag minns så lagade min farmor detta . Tidigt ställde hon säg och lagade detta . Och efter vi kommit hem från stranden va den på bordet med stor skål med nån form av sallad . Jag önska jag hade varit lite äldre då så hon kunde visa mig hennes hemligher med grytan .men men här kommer mitt recept jag fick av mamma ☺️





Arakás
1kg fläskarre el. kalv
2 lökar
2-3 msk mjöl
Peppar & salt
1st lagerblad
 ca 6 dl vatten
Tomatpure (4-5tomater som skalats och körts i matberedare) eller tomatpuré jag brukar ha i ca 3-5 msk 
Kalvfond ca 3-5 msk 
500g ärtor
Dill


Skär köttet i grytbitar salta, peppra och vänd i mjöl.
Finhacka löken, fräs i gryta . Bryn sedan köttet lägg över               i grytan med löken. Blanda vatten tomatpuren och fonden.
Häll i grytan, se till att köttet täcks, lägg i ett lagerblad.
Koka nu på svag värme i ca 1-1,5 tim. Smaka av med...
Tillsätt ärtorna och dill koka i ca 15 minuter till.

Det här har jag nu skrivit från huvudet, har inget direkt
recept. Man får smaka av lite då och då.

En mycket god gryta med fårost ett gott färskt bröd och        vitkålssallad till.  Vill man kan lägga i postis 

                   kalí órexi. =smaklig måltid 
Grytan är som godast dagen efter . Vi har ofta varit 3 som ätit grytan och den har räckt i några dagar . 
Tips är ringla över en god olivolja på fetaosten och lite oregano . 
(null)

(null)

(null)